Virholla uusi hanke länsi-Uudenmaan rannikon joki- ja purovesissä

Virholla on alkanut hanke länsi-Uudenmaan jokien ja purojen kunnostamiseksi ja luonnontilaan palauttamiseksi. Vuonna 2021 hankkeessa pyritään kunnostamaan puolenkymmentä kohdetta, joista yksi on Ingarskilanjoella.

Hankkeen aloituspäivänä lauantaina 29.5. klo 9-13 yleisöllä on mahdollisuus kuulla lisää hankkeesta, osallistua ja tulla kokemaan mitä pitkäjänteisellä purokunnostuksella voidaan saada aikaan taimenten hyväksi. Luonnonvarainen mereen vaeltava ja sisävesien taimen etelä-Suomessa on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Aloituspäivän tapahtumassa on taimenen kutupesäseuranta Ingarskilanjoen sivupurossa Kocksbybäckenillä. Paikalle toivotaan runsasta osanottoa. Myös perheet ja lapset ovat tervetulleita. Tilaisuudessa noudatetaan viranomaisten korona-ohjeistuksia. Tapahtuman tarkka osoite on Kopparnäsintie 103, 10160 Inkoo. Tapahtumaan osallistuu myös Pro-Inkoo ry ja Ingarskilan Taimen -talkooporukka, joilta myös saa hyviä neuvoja virtavesien kunnostuksiin liittyen. 

Tapahtumassa tutustutaan taimenen lisääntymiskäyttäytymiseen. Taimen tyypillisesti kutee soraikkoihin ja tekee niihin niin sanotun kutupesän. Tapahtumassa kartoitetaan taimenen kutupesät viime syksyltä. Tarkkasilmäisimmät saattavat havaita soran seasta juuri nousseita taimenen poikasia. Havainnot, myös ei-poikasia-soraikolla –havainnot, ovat tärkeitä ja ne kirjataan seurantaa varten.

Tilaisuudessa osallistujat myös saavat tietoa jokien ja purojen kunnostamisen perusteista ja tarkoituksesta. Tavoitteena myös on verkostoitua ja perustaa kunnostusryhmiä kunnostuksista kiinnostuneista erityisesti Raaseporista, Inkoosta, Siuntiosta ja Kirkkonummelta.

– Hankkeessa tehtävään talkootyöhön on jokaisella mahdollisuus osallistua kunnostuskohteilla eri puolilla länsi-Uuttamaata, sanoo hankevastaava Eljas Rahikainen Virtavesien hoitoyhdistyksestä.

Hankkeessa vuonna 2021 on tavoitteena kunnostaa puolen kymmentä koski- ja muuta virta-aluetta laajalla alueella länsi-Uudellamaalla. Kaksi kohteista on Inkoon Ingarskilanjoella, jossa siis myös 29.5. tapahtuma järjestetään.  -Kun saamme osalta maanomistajilta vielä luvat suunniteltuihin kohteisiin, voimme kertoa enemmän muistakin kohteista, Rahikainen toteaa. Hän toiveikkaana lisää, että talkootyö on erittäin tärkeä osa hankkeen onnistumista.

Hankkeessa tehtävä talkootyö on mm. taimenten poikasten suojapaikkojen rakentamista kivillä ja taimenen kutemisessa käyttämän soran lisäämistä. Syksyllä naarastaimen pyrstöllään kaivaa kutukuopan sorapatjaan. Talkootyö on hyvästä kuntoilusta käyvää fyysistä työt. Sitä helpotetaan paikallisten maanviljelijöiden konepalvelujen avulla. -Traktorin kauhalla saamme paljon aikaan ja talkoissa tarjoamme talkooväelle tarvittavat eväät, Rahikainen toteaa ja toivottaa upeaa ja mielenkiintoista lauantaipäivää tapahtumaan osallistuville.

Hankkeen rahoituksen pääosasta vastaa alueellinen EU Leader-ryhmä Pomoväst rf.

Artikkelikuva: Eva Finneman. Taimen Kocksbybäckenillä.

You may also like...