Virho aloitti vuoden 2019 Vantaanjoen kunnostukset

ei kuvaa

Kuva: Kari Stenholm. Kevät tulee Vantaanjoelle.

 

Virho aloitti perinteiset Vantaanjoen vesistön kunnostukset kunnostusmateriaalien kuljetuksella helmikuussa ja ne ovat jatkuneet maaliskuussa. Yhteen paikkaan materiaalit kuljetettiin jo viime syksynä.

Roudan aikana kuljetetaan kunnostusmateriaalit niihin paikkoihin, joissa maaperä ei kesällä kestä raskaita koneita ollenkaan, tai maastoon jäisi pahoja jälkiä kuljetuksesta. Kesällä materiaalit kuljetetaan niihin paikkoihin, joihin raskailla koneilla kesälläkin pääsee maastoa vahingoittamatta.

ei kuvaa

Kuva: Olli Toivonen. Sora viedään kuorma-autolla niin pitkälle kuin sillä pääsee.

Talvella kuljetukset tehdään niin, että ensin maastoon aurataan ura, joka jäädytetään. Sitten kunnostusmateriaalit kuljetetaan kuorma-autolla jäädytettyä uraa pitkin niin pitkälle maastoon kuin mahdollista ja tarvittaessa vielä pitemmälle kauhakuormaajalla, traktorin etukuormaajalla ja joskus erityisen vaikeisiin paikkoihin metsätraktorilla ja moottorikelkalla.

ei kuvaa

Kuva: Olli Toivonen. Etukuormaajalla sora viedään mahdollisimman lähelle kunnostuspaikkaa.

 

ei kuvaa

Kuva: Kari Stenholm. Sora odottaa kunnostuspaikalla.

 

Kutusoraikkojen ja poikaskivikoiden rakentaminen aloitetaan huhtikuun puolen välin paikkeilla ja kunnostuksia jatketaan syyskuun loppuun saakka taimenen kudun alkaessa lokakuussa.

ei kuvaa

Kuva: Kari Stenholm. Tällä paikalla soraikon teko alkaa aikaisintaan vasta kesäkuun puolivälin paikkeilla, koska alueella on jo viime syksynä kudettuja soraikkoja, joista poikaset kuoriutuvat vasta touko-kesäkuun vaihteessa.

 

ei kuvaa

Kuva: Kari Stenholm. Tälläkin paikalla soraikon teko alkaa aikaisintaan vasta kesäkuun puolivälin paikkeilla, koska alueella on jo viime syksynä kudettuja soraikkoja, joista poikaset kuoriutuvat vasta touko-kesäkuun vaihteessa.

Virho kunnostaa ja suojelee koko Vantaanjoen vesistöä. Kunnostuksia ei tehdä pelkästään tietyssä vesistön osassa tai tietyssä kunnassa, vaan siellä missä saadaan paras mahdollinen hyöty koko Vantaanjoen vesistön elvyttämisen kannalta.

Vantaanjoen vesistö on jo elvytetty Suomenlahden parhaaksi taimenvesistöksi, mutta isoja ongelmia on edelleen paljon jäljellä ja kunnostettavaa riittää vuosikymmeniksi eteenpäin.

Virhon Leader-rahoitettu virtavesikunnostusprojekti rakentaa tänä vuonna Vantaanjoen vesistöön kutusoraikkoja ja poikaskivikoita seuraaviin kuntiin:

Hausjärvi
Vihti
Riihimäki
Hyvinkää
Nurmijärvi

Virhon aiempien vuosien Vantaanjoen kunnostuksista voi lukea täältä.

Teksti: Kari Stenholm
Kuvat: Kari Stenholm ja Olli Toivonen

You may also like...