Virho aloitti vuoden 2018 virtavesikunnostukset

ei kuvaa

Kuva: Kari Stenholm
Vantaanjoen yläjuoksua helmikuussa 2018.

Virho aloitti Karjaanjoen ja Vantaanjoen vesistöjen kunnostukset tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin. Talviroudan aikana kuljetettavien kunnostusmateriaalien kuljetus aloitettiin jo tammikuun lopulla ja se jatkuu vielä hieman helmikuussa.

Roudan aikana kuljetetaan kunnostusmateriaalit niihin paikkoihin, joissa maaperä ei kesällä kestä raskaita koneita ollenkaan, tai maastoon jäisi pahoja jälkiä kuljetuksesta. Kesällä materiaalit kuljetetaan niihin paikkoihin, joihin raskailla koneilla kesälläkin pääsee maastoa vahingoittamatta.

Talvella kuljetukset tehdään niin, että ensin maastoon aurataan ura, joka jäädytetään. Sitten kunnostusmateriaalit kuljetetaan rekalla jäädytettyä uraa pitkin niin pitkälle maastoon kuin mahdollista ja tarvittaessa vielä pitemmälle kauhakuormaajalla, traktorin etukuormaajalla ja joskus erityisen vaikeisiin paikkoihin metsätraktorilla ja moottorikelkalla.

ei kuvaa
Kuva: Olli Toivonen
Kunnostusmateriaalit kuljetetaan jäädytettyä uraa pitkin rekalla niin pitkälle maastoon kuin mahdollista.

Kutusoraikkojen ja poikaskivikoiden rakentaminen aloitetaan huhtikuun puolen välin paikkeilla ja kunnostuksia jatketaan syyskuun loppuun saakka taimenen kudun alkaessa lokakuussa.

ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Kutusoraikkojen ja poikaskivikoiden rakentaminen aloitetaan huhtikuussa ja sitä jatketaan syyskuun loppuun saakka.

ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Lokakuussa taimenet aloittavat kudun Virhon hyviin paikkoihin rakentamilla kutusoraikoilla. Kuvassa villejä meritaimenia Vantaanjoen yläjuoksulla, jossa meritaimenet ylimmillään kutevat 95 km päässä merestä.

Virho kunnostaa ja suojelee koko Vantaanjoen vesistöä. Kunnostuksia ei tehdä pelkästään tietyssä vesistön osassa tai tietyssä kunnassa, vaan siellä missä kulloinkin saadaan paras mahdollinen hyöty koko Vantaanjoen elvyttämisen kannalta. Vantaanjoen vesistö on jo elvytetty Suomenlahden parhaaksi taimenvesistöksi, mutta isoja ongelmia on edelleen paljon jäljellä ja kunnostettavaa riittää vuosikymmeniksi eteenpäin.

Virhon Leader-rahoitettu virtavesikunnostusprojekti rakentaa tänä vuonna Vantaanjoen vesistöön kutusoraikkoja ja poikaskivikoita seuraaviin kuntiin:

Hausjärvi
Riihimäki
Loppi
Vihti
Nurmijärvi
Tuusula

Talkookunnostuksia järjestetään mahdollisesti Vantaalla.

Virhon aiempien vuosien Vantaanjoen kunnostuksista voi lukea täältä.

Teksti: Kari Stenholm
Kuvat: Kari Stenholm ja Olli Toivonen

You may also like...