Itämeren suojelijamiehet Peltsi ja Tom kannustavat kaikkia purotalkoisiin

– Keväällä YLE:llä nähdyssä Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom -ohjelmassa pääsitte tutustumaan Itämereen ympäristönsuojelun näkökulmastakin. Miten purokunnostuksilla suojellaan Itämerta?
Peltsi: Purokunnostukset ovat osa luonnon monimuotoisuutta sillä ne ovat tärkeä osa vaelluskalojen hyvinvointia. Terve ja hyvinvoiva puro laskee puhdasta vettä mereen ja vähentää näin Itämeren ravinnekuormaa.
Tom: Purokunnostuksilla konkreettisesti autetaan vaelluskaloja. Niillä ei ole hirveesti kutupaikkoja ja monet kutupaikat ovat huonossa kunnossa. Padot ja rakennustöistä tuleva hiekka ja muut kiintoaineet pilaavat kutupaikkoja. Siksi asioita on pakko korjata. Vaelluskalat ovat osa Itämeren monimuotoisuutta ja ne kuuluvat meidän luontoon. Patojen purkaminen ja ohitusuomat ovat tärkeitä mutta ne ovat isompia hankkeita mihin tarvitaan poliittisiakin päätöksiä. Ne eivät synny hetkessä. Purojen kunnostus on asia joka vaikuttaa nopeammin ja jokainen innokas voi tulla mukaan auttamaan.

– Minkälaisia kokemuksia teillä on purokunnostuksien talkoopäivistä?
Peltsi: Talkoopäivissä on aina hyvä henki kun kaikilla on sama ylevä päämäärä. Itse työ toki on fyysistä ja sopii hyvin monelle toimistorotalle pistäen koko kropan töihin.
Tom: Minulle purokunnostus ja vaelluskalojen auttaminen on melko uusi juttu. Tutustuin aiheeseen kun tajusin että meillä on vaelluskaloja kotipurossa Haagassa Helsingissä. Oli jännä oppia miten voimme auttaa kaloja ja saadaan kalakannat pysymään ja jopa kasvamaan. Olen osallistunut jonkin verran kotipuron kunnostukseen ja sen suojelutyöhön ja viime syksynä olin Mikon kanssa Pohjanmaalla auttamassa haukien kutupaikan rakentamisessa. Talkoopäivät ovat hauskoja kun saa pyöritellä kiviä ja kaivaa mudassa. Porukka on hauska ja työ on loistavaa liikuntaa.

-Mitä vinkkejä annatte kunnostuksiin ensi kertaa tulevalle?
Peltsi: Reipasta mieltä ja sekaan vaan. Kynnys on matala, kun porukkahenki kukoistaa. Kaikki ovat tärkeän asian äärellä.
Tom: Mukaan vaan! hyvät kumisaappaat ja vaihtovaatteet ei saa unohtaa eikä todellakaan saa pelätä likaantumista. Muta kuuluu lajiin.

– Mikä on kotipuronne ja minkälaisia sykähdyttäviä hetkiä olette siellä päässeet kokemaan?
Peltsi: Oma kotipuro on Mätäjoen sivupuroja. Kyllä se aina jaksaa sykähdyttää, kun ajattelee että tuokin pieni liru virtaa tuosta aikanaan mereen. Myös ajatus että vaelluskalat voisivat siihen joskus nousta tekee puron katsomisesta houkuttelevaa.
Tom: Haaganpuro on kotipuroni. Olen koko ikäni asunut sen vieressä mutta vasta muutama vuosi sitten tajusin, että siinähän on vaelluskaloja. Se on antanut paljon minulle ja perheelleni. Nyt käymme perheen kanssa ulkoilemassa tarkistamassa puroa ja katsomassa kaloja. Lapseni ovat tarhaikäisiä ja he haluavat bongata kaloja. Syksyllä kun kalaa nousee merestä käymme monta kertaa viikossa taskulamppujen kanssa katsomassa mikä on tilanne ja minkälaisia kaloja nousee tällä kertaa.

Koskikunnostustalkoissa Vihtijoella

Virhon talkootoiminnalla on pitkät perinteet

Virho on järjestänyt purojen ja jokien kunnostustalkoita 90-luvulta lähtien. Kaikille avoimia talkoita järjestetään usealla purolla pääkaupunkiseudulla elo-lokakuussa. Tarkoituksena on lisätä elinympäristöjä purojen eliöille hyönteisistä kaloihin sekä lisätä muita vesiensuojelullisia rakenteita kuten eroosiosuojauksia. Koronaviruksen ajankohtainen tilanne saattaa vaikuttaa talkoiden järjestämiseen ja työskentelytapoihin. Virho vastaa talkoomateriaaleista, työkaluista sekä talkoolaisten muonittamisesta ja vakuuttamisesta. Talkoovarusteiksi suosittelemme sään mukaista vaatetusta sekä saappaita.

Talkookalenteri löytyy täältä.

You may also like...